forex trading logo

  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
  • Το δάσος
Previous Next
Ολοκλήρωση του προγράμματος Erasmus+ για το Γυμνάσιο Πλατανιά στην Γερμανία PDF Print E-mail
Written by Ψυχογιού Διονυσία   
Sunday, 14 January 2024 19:16
Share
Το διάστημα 7 με 14 Μαΐου 2023 ομάδα τεσσάρων μαθητών με τη συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου συμμετείχε στην 5η διεθνή συνάντηση σχολείων από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα που έλαβε χώρα στην πόλη Stadtbergen της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Climate Change- Meet the Challenge 2020 και κωδικό 2020-1-DE03-KA229-077204_2. Το σχολείο που μας φιλοξένησε ήταν το Parkschulen Stadtbergen πολύ κοντά στην πόλη Augsburg στην περιοχή της Βαυαρίας. Οι μαθητές μας φιλοξενήθηκαν από οικογένειες του γερμανικού σχολείου και συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες κατά την διάρκεια της εβδομάδας που πέρασαν εκεί. Συγκεκριμένα:
Την Κυριακή 7 Μαΐου ταξιδέψαμε από τα Χανιά στο Μέμινγκεν από όπου μεταφερθήκαμε στο Stadtbergen και τα παιδιά συνάντησαν τις οικογένειες που θα τα φιλοξενούσαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζονταν αφού λιγότερο από ένα μήνα πριν, είχαν επισκεφθεί το σχολείο μας στον Πλατανιά.
Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν την επόμενη μέρα στο σχολείο, με μια όμορφη τελετή υποδοχής όπου οι μαθητές τραγούδησαν και χόρεψαν για εμάς. Στη συνέχεια στο Δημαρχείο της πόλης συναντήσαμε τον δήμαρχο που μας υποδέχτηκε εγκάρδια και ενδιαφέρθηκε για το σχολείο και τον τόπο μας τον οποίο μάλιστα όπως μας είπε, είχε επισκεφθεί κάποια χρόνια πριν.

Αφού αφήσαμε το Δημαρχείο, περπατήσαμε το μονοπάτι του περιβάλλοντος που έχει υιοθετήσει το γερμανικό σχολείο σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους περιπατητές του για την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο κέντρο του Augsburg για να γνωρίσουμε το σύστημα ύδρευσης της πόλης που φτάνει τα 800 χρόνια πίσω στο χρόνο και ανήκει στην Παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO από το 2019. Η περιοχή ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, είχε ένα εξελιγμένο τεχνικά σύστημα ύδρευσης στο οποίο γινόταν από τότε διαχωρισμός του ποταμίσιου και του πόσιμου νερού που έρχεται από το δάσος της πόλης και δεν χρειάζεται καμία χημική επεξεργασία λόγω του φυσικού φιλτραρίσματος στο υπέδαφος! Αυτό το κάνει ένα από τα καλύτερα ποιοτικά νερά στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τη δύναμη του νερού τροφοδοτώντας το 1/3 του πληθυσμού της πόλης, που φτάνει τους 300.000 κατοίκους, με ρεύμα που προέρχεται από τους 40 σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν ακόμη.
Η δεύτερη ημέρα δραστηριοτήτων περιελάμβανε εκδρομή στις Βαυαρικές Άλπεις. Ξεκινήσαμε την ημέρα με την επίσκεψη στο Ανάκτορο Linderhof και τους υπέροχους κήπους του. Ανεβήκαμε από τα 850m στα 1250m υψόμετρο περπατώντας περίπου δύο ώρες σε ανηφορικό δρόμο, θαυμάζοντας το ιδιαίτερο τοπίο και το απέραντο πράσινο. Αφού γευματίσαμε στο καταφύγιο που υπήρχε στο σημείο, κατεβήκαμε ξανά στην κοιλάδα με ατομικά οχήματα που ολισθαίνουν στην πλαγιά πάνω σε ειδικές ράγες και επιστρέψαμε στη βάση μας αργά το απόγευμα.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου συναντηθήκαμε και πάλι στο σχολείο και κάθε ομάδα παρουσίασε τις δραστηριότητες που υλοποίησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μιας και η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν η τελευταία δια ζώσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στη συνέχεια περπατήσαμε στο δάσος και μάθαμε για την τοπική βιοποικιλότητα και τα προβλήματα του δάσους με την καθοδήγηση ειδικών. Συμμετείχαμε σε βιωματικά παιχνίδια, και πραγματοποιήσαμε δεντροφύτευση νέων δέντρων συμβάλλοντας στην προσπάθεια εμπλουτισμού του δάσους που λόγω μονοκαλλιέργειας κινδυνεύει με εξαφάνιση από έντομο που νεκρώνει σταδιακά τα δέντρα. Το απόγευμα, επιστρέφοντας στο σχολείο, οι γονείς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς είχαν οργανώσει μπάρμπεκιου για όλους. Είχαμε με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε με τα μέλη των οικογενειών που φιλοξενούσαν τα παιδιά μας και να τους ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά για την προσφορά τους.
Η επόμενη ημέρα περιελάμβανε εκδρομή στην πόλη Nordlingen, μία από τις τρεις πόλεις της Γερμανίας, που εξακολουθεί να διαθέτει ολοκληρωμένο τείχος που την περικλείει.  Η πόλη βρίσκεται περίπου 115 χλμ ανατολικά της Στουτγάρδης και 145 χλμ βορειοδυτικά του Μονάχου. Χτίστηκε σε έναν κρατήρα πρόσκρουσης ενός μετεωρίτη, ηλικίας 15 εκατομμυρίων ετών και διαμέτρου 25 χιλιομέτρων -το Nördlinger Ries. Ευρήματα στα σπήλαια Ofnet κοντά στην πόλη δείχνουν ότι η τοποθεσία του σημερινού Nördlingen κατοικούνταν ήδη στα τέλη της Παλαιολιθικής περιόδου. Ο μετεωρίτης εκτιμάται ότι χτύπησε την περιοχή με 70.000 χλμ./ώρα και την άφησε γεμάτη με περίπου 72.000 τόνους μικροδιαμάντια στα οποία όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει επεξεργασία.Τα πέτρινα κτίρια στην πόλη περιέχουν εκατομμύρια μικροσκοπικά διαμάντια, όλα πλάτους λιγότερο από 0,2 mm.
Λόγω της προσκρουσης και των ιδιαίτερων πετρωμάτων που δημιουργήθηκαν, η κοιλάδα που προέκυψε σε συνδυασμό με το ότι για χρόνια έμεινε καλυμμένη με νερό,  υπήρξε και εξακολουθεί να είναι πολύ εύφορη, καθιστώντας την πόλη του Nordlinger μια πλούσια πόλη, πράγμα που μπορεί εύκολα να παρατηρήσει ο επισκέπτης από τα ιδιαίτερα κτίρια με πιο χαρακτηριστικό τον Καθεδρικό Ναό με το 90 μέτρα ύψος καμπαναριό του. 
Την Πέμπτη και τελευταία ημέρα δραστηριοτήτων επισκεφθήκαμε το Βοτανικό Πάρκο του Άουγκσμπουργκ με τα πολυάριθμα διαφορετικά είδη φυτών και μια έκθεση κόμικ σχετική με την κλιματική αλλαγή. Η κοινή εβδομάδα με τους εταίρους μας ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο φεστιβάλ- γιορτή του περιβάλλοντος στους χώρους του σχολείου το οποίο περιελάμβανε χορό, μουσική, θεατρικό δρώμενο, εργαστήρια για τα παιδιά και ένα μεγάλο παζάρι που οργάνωσαν γονείς και μαθητές.

Αφήσαμε πίσω το Stadtbergen το Σάββατο 13 Μαΐου γεμάτοι εμπειρίες και όμορφα συναισθήματα αλλά και με μια γλυκιά θλίψη λόγω του ότι το πρόγραμμα έφτανε στο τέλος του.
Στην γειτονική πόλη Memmingen περάσαμε το τελευταίο εικοσιτετράωρο περιμένοντας την πτήση της επιστροφής. Είχαμε με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλη μια πόλη της περιοχής, επίσης πολύ όμορφη, γεμάτη ζωή και όμορφες γειτονιές δίπλα σε κανάλια.
Επιστρέψαμε στη βάση μας έχοντας στο μυαλό μας όμορφες εικόνες, νέες γνώσεις και εμπειρίες, με νέες φιλίες που δημιουργήθηκαν και  που ελπίζουμε να κρατήσουν στο χρόνο και να ανθίσουν.

Last Updated on Sunday, 14 January 2024 19:26
 

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA



Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο apps



Powered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.