forex trading logo

  • Οι μάχες των Περσικών πολέμων
  • Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  • Πρώτες βοήθειες με σκίτσα
  • Το δάσος
  • Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
Previous Next
Κλασσικές επιστήμες
Υποκατηγορία των "Μαθημάτων¨ στην οποία θα καταχωρούνται άρθρα για τα μαθήματα : Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Θρησκευτικά


Λογοτεχνία Α' Γυμνασίου PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Friday, 29 January 2016 10:38
Share

Επιμελήτρια Τρουλινού Ευαγγελία : Συλλογή κειμένων : "Παιδική εργασία - Μετανάστευση" - "Αφιέρωμα στο παλιό σχολείο" - "Ομαδική ποιητική συλλογή : Μικροί βιοπαλαιστές" - "Συλλογή μαθητικών διηγημάτων : Του δάσους και της θάλασσας"

 Παιδική εργασία - Μετανάστευση  Αφιέρωμα στο παλιό σχολείο  Ομαδική ποιητική συλλογή : Μικροί βιοπαλαιστέςΣυλλογή μαθητικών διηγημάτων : Του δάσους και της θάλασσας


Last Updated on Saturday, 30 January 2016 23:29
 
Λογοτεχνία Β' Γυμνασίου PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Friday, 29 January 2016 10:38
Share

Επιμελήτρια Μαγουλά Μαρία : "Αφιέρωμα στη Ζωρζ Σαρή" - "Δημιουργική γραφή και Αρχαία Ιστορία 2013-2014" - "Δημιουργική γραφή και Αρχαία Ιστορία 2014-2015" - "Ετοιμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή 2012-2013" - "Ετοιμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή 2013-2014"

Αφιέρωμα στη Ζωρζ Σαρή  Δημιουργική γραφή και Αρχαία Ιστορία 2013-2014   Δημιουργική γραφή και Αρχαία Ιστορία 2014-2015Ετοιμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή  Ετοιμολογία λέξεων και δημιουργική γραφή 2012-2013


Last Updated on Saturday, 30 January 2016 23:31
 
ΝΕ Λογοτεχνία : Διαθεματική εργασία "Μετανάστευση - παιδική εργασία" PDF Print E-mail
Written by Παπαστάμος Βασίλης   
Monday, 28 May 2012 18:43
Share


ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΜΗΜΑ: Α2

Συντονίστρια: Ευαγγελία Τρουλινού, φιλόλογος
Μετάφραση κειμένων στα αγγλικά: Έλενα Καράγιωργα, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας.

Η εργασία στηρίχθηκε στο κείμενο της Λ. Ψαραυτή «Ο Κωσταντής» που μιλά για τον μικρό Κωνσταντή, ένα Αλβανάκι, παιδί των φαναριών, που βρίσκει αγάπη και θαλπωρή κοντά σε μια μοναχική γυναίκα τη μέρα του Μεγάλου Σαββάτου.

Θεματικά κέντρα της εργασίας:

παιδική εργασία και παιδιά των φαναριών

οι οικονομικοί μετανάστες και τα προβλήματά τους

Last Updated on Tuesday, 05 June 2012 17:02
 
Ιστορία : «Η θέση της Ελληνίδας στην Τουρκοκρατία» PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 22 May 2012 00:00
Share

 

«Η θέση της Ελληνίδας στην Τουρκοκρατία»

Του Κωνσταντίνου Πραματευτάκη

[Το θέμα δόθηκε με διαγωνιστικό χαρακτήρα για τη γιορτή της 25η Μαρτίου. Το κείμενο επιλέχθηκε μεταξύ δώδεκα άλλων συμμετοχών. ]

Σ’ ένα έθνος υποδουλωμένο, σ’ ένα απαίδευτο και βάρβαρο δυνάστη και σε μία εποχή που επικρατούσαν οι προκαταλήψεις, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να έχουν γνώμη, άποψη και κρίση.

Σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη που ο άνδρας μπορούσε να χωρίσει τη γυναίκα του, αν αυτή δεν τεκνοποιούσε και που κατέφευγε σε βότανα για να γεννάει αρσενικά παιδιά, σαφώς δεν είχε την δυνατότητα και το δικαίωμα στην απόκτηση γνώσης.

Όλες οι πληροφορίες που έχουμε για τη θέση της Ελληνίδας στην Τουρκοκρατία προέρχονται από τις αναφορές των περιηγητών που επισκέπτονταν τις περιοχές εκείνη την περίοδο, καθώς και από τα δημοτικά τραγούδια τα οποία μιλούν για πολεμική δράση και τις ηρωικές πράξεις των γυναικών.

Αν και δε διευκρινίζεται ο βαθμός επιρροής των γυναικών στα δημόσια πράγματα, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έπαιξε μεγάλο ρόλο. Οι νέες έβγαιναν σπάνια έξω από τα σπίτια με το φόβο των Τούρκων. Η εκπαίδευση τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτη εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Οι μορφωμένες, κυρίως οι φαναριώτισσες, δώριζαν χρήματα σε μορφωτικά ιδρύματα και επιχορηγούσαν μεταφράσεις και εκδόσεις βιβλίων. Κυρίως ασχολούνταν με γυναικείες εργασίες όπως υφαντική, εργόχειρα, πρακτικές μεθόδους ιατρικής αλλά και σε σκληρές εργασίες όπως μεταφέροντας πέτρες και αμείβονταν εξίσου με τους άντρες.

Μάχονταν στο πλευρό των αντρών, παράδειγμα οι γυναίκες της Μάνης και του Σουλίου με αξιοσημείωτο σθένος και τόλμη. Δεν ήταν ίσες με τους άντρες, ζούσαν στα σπίτια των αντρών τους και έπαιρναν το επίθετό τους. Όμως γυμνάζονταν στα όπλα και εργάζονταν για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας. Η μητρότητα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί χρειάζονταν πολεμιστές και έδινε στη γυναίκα κεντρικό ρόλο. Είχε ενεργό συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις χαμού του άντρα αρχηγού, αναλάμβανε η πιο ηλικιωμένη γυναίκα τη φροντίδα της οικογένειας.

Οι θρυλικές πρωτοβουλίες των Σουλιωτισσών στις μάχες εναντίον του Αλί Πασά και οι ηρωικοί τους θάνατοι μνημονεύονται ως δείγματα σπάνιας τόλμης και δύναμης. Τριακόσιες γυναίκες τα έβαλαν με τρείς χιλιάδες Τουρκαλβανούς. Άλλες πάλι μετέφεραν πολεμοφόδια αγνοώντας τον κίνδυνο του πολέμου, άλλες σφαγιάστηκαν, κατακρημνίστηκαν, πνίγηκαν έπεσαν από το Ζάλογγο ποτέ όμως δεν έπαψαν να αγωνίζονται για την Ελευθερία της πατρίδος τους, ποτέ δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν υποτάχθηκαν στον Τούρκικο ζυγό.

Η συμβολή των γυναικών στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αγώνα είχε την αποδοχή των οπλαρχηγών, δεν έλλειψαν όμως και τα περιστατικά απαξίωσης της γυναικείας συμμετοχής. Οι γυναίκες πολέμισαν και διακρίθηκαν σε όλες τις μεγάλες μάχες, πολεμώντας με όπλα, ξύλα, δρεπάνια και πέτρες. Πολλές αιχμαλωτίστηκαν, βασανίστηκαν και θυσιάστηκαν στον Αγώνα για την απελευθέρωση. Γνωστή είναι η προσφορά και ο αγώνας της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και  της Μαντώ Μαυρογέννους για την Ελευθερία. Και στο τέλος δεν τους απέμεινε τίποτε από την περιουσία τους. Ηρωική ήταν και η στάση άλλων γυναικών όπως της Δέσπως Μπότσαρη που ανατίναξε τον πύργο μέσα στον οποίο πολεμούσαν, για να μην τις πιάσουν οι Τούρκοι, όπως μας λέει το Δημοτικό τραγούδι. :

« Η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ’ αγγόνια»

Η Μόσχω Τζαβέλα, η Δέσποινα Κανάρη, η Ελένη Κίτσου, η Ασημίνα Γκούρα, η Δέσπω Τζαβέλα η οποία είχε το βαθμό του Ταγματάρχη, η Φωτεινή και η Ζαμπέτα Κολοκοτρώνη αλλά και όλες εκείνες οι ανώνυμες Ελληνίδες που έδωσαν τη ζωή τους χωρίς ανταλλάγματα.

Οι γυναίκες αυτές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και λόγιους άντρες της εποχής. Η λαϊκή μούσα ύμνησε τις γυναίκες αυτές όπως βλέπουμε και από το παρακάτω τετράστιχο :

«Είναι το Σούλι ξακουστό, το Σούλι ξακουσμένο

Που πολεμούν μικρά παιδιά, γυναίκες και κορίτσια.

Που πολεμάει η Τζαβέλενα με το σπαθί στο χέρι.

Με το παιδί στην αγκαλιά, με το τουφέκι στ’ άλλο»

 

Last Updated on Tuesday, 05 June 2012 17:06
 
Λογοτεχνία : Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 29 July 2011 02:29
Share

Το Γυμνάσιο Πλατανιά δημιούργησε το CD-Rom : Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους κι εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας» που είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας (Μάιος 2001 – Ιανουάριος 2002) καθηγητών και μαθητών του Γυμνασίου Πλατανιά Χανίων.

Οι καθηγητές Φουρναράκης Κων/νος (Καθηγητής Φιλόλογος), Σαμαράς Κων/νος (Καθηγητής Φυσικής Αγωγής) και Παπαστάμος Βασίλης (Καθηγητής Πληροφορικής) με τη συνεργασία μαθητών, εργάστηκαν ώστε να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο εποπτικό μέσο για την διδασκαλία της ενότητας «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» των Νέων Ελληνικών της Β’ Γυμνασίου, αλλά και να δώσουν πηγές και ερεθίσματα στους μαθητές, για διαθεματική προσέγγιση της ζωής και του έργου του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. (Μαθήματα όπως Μουσική, Καλλιτεχνικά, Πληροφορική και  Θεατρική αγωγή, μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από το περιεχόμενο του CD-Rom).

Επιπρόσθετα το cd-rom καθώς και τα στοιχεία απο τα οποία αυτό κατασκευάστηκε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της Πληροφορικής Β' και Γ' Γυμνασίου στις ενότητες : «Γνωριμία με τα πολυμέσα», «Επεξεργασία εικόνας», «Δημιουργία κινούμενης εικόνας» , «Επεξεργασία ήχου», «Συγγραφή τίτλου πολυμέσων»

Σε συνέχεια του παραπάνω cd-rom και με χρήση στοιχείων αυτού, δημιουργήθηκε (σχ. έτος 2002-2003) ένα σύνολο ιστοσελίδων αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.


Link Για τις ιστοσελίδες  : http://gym-platan.chan.sch.gr/pap/start.htm

Η παραπάνω εκπαιδευτική δράση παρουσιάσθηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Οι Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση το 2003 στη Σύρο. Το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στα πρακτικά του συνεδρίου θα το εντοπίσετε στη διεύθυνση :

Παπαδιαμάντης

Πολλές επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες μπορεί κάποιος να εντοπίσει στο ιστολόγιο  'Ερρωσο της εκπαιδευτικού  Σοφίας Κανταράκη

Last Updated on Wednesday, 14 April 2021 10:21
 


Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Κυριακάτικη βόλτα στην ιστορία του τόπου μας

Βρείτε τ απαραίτητα αρχεία για την Κυριακάτικη βόλτα στην τοπική ιστορία !

[Μετάβαση στη σελίδα]

Βρείτε μας εύκολα!

Εντοπισμός διαδρομής για το Γυμνάσιο Πλατανιά

Παιχνίδι Tablet & κινητών

Με σκοπό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Δήμου Πλατανιά, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για συσκευές android που καθοδηγεί τους μαθητές σε ένα παιχνίδι "κυνήγι Θησαυρού" 

[Δοκιμάστε την εφαρμογή]

ESPA


feed-image Feed Entries

Νεότερα άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδεσμοι

Είσοδος στο apps



Powered by Joomla!. Designed by: free Joomla theme cheap web hosting Valid XHTML and CSS.